Home | Register | Contact | Verify Email | FAQ |
Blogs | Photo Gallery | Press Release | Results | RacersAuction.com | HoseheadsClassifieds.com
Hoosier Tire Great Plains | Hoosier Mid Atlantic | Racing Warehouse | Precise Racing | Performance Race Parts | Xtreme Race Parts

Welcome Guest. Already registered? Please Login

 

Forum: Sprint Car Tech Talk (go)
Moderators: BigDog


Records per page
 
Topic: engine question please help someone Email this topic to a friend | Subscribe to this TopicReport this Topic to Moderator
Page 1 of 1   of  7 replies
fastass1
June 07, 2009 at 02:24:47 PM
Joined: 11/20/2008
Posts: 24
Reply

The motor started to loose power mid throttle and i couldnt figure out what was going on it would clear out and run after a bid but die again..

 

I pulled the mag had checked and it was good but now i can get it timed and to idle lower then two grand..

 

i did find junk in the metering block and cleaned all the fuel stuff up.. I think this was the inteal problem.

 

But i dont know cause i cant seem to get it timed right.. put the motor at top dead put mag at top dead number one cylander and when wqe try lower the timing it dies..when i give it gas and rev it it back fires and doesnt sound to hot..

any ideas

 




schulerracing
MyWebsite
June 08, 2009 at 01:02:54 PM
Joined: 07/22/2007
Posts: 48
Reply

The engine needs to be timed in at 36* before TDC on # 1 cylender.



dryslk
June 10, 2009 at 06:52:15 AM
Joined: 02/09/2005
Posts: 42
Reply

Just some thoughts 1 check your barrel valve to make sure it hasnt moved ,2 also check to see if there are any air leaks in the motor, 3 Fuel filter in backwards ,4 timing is NOT ! 180 OUT, 5 possibly a fuel pump going away> As I said just some thoughts let us know what you find  G 



fastass1
June 12, 2009 at 08:08:59 PM
Joined: 11/20/2008
Posts: 24
Reply

Well after making sure we had everything right we fired it and seem to run alot better then we noticed it wasnt closing all the way and when we did it by hand we got it to idle down and stay running. Im guess i need some kind of spring or lift my toe.

Also was thinking it sounding the the cam is overlaping..

But we did notice that it seems to blow back out the filters and when reving it back fires some.

Very good chance pump needs a tune up. The temp does rise rather quick well sitting there. Climbes to 220 but the cap relieves it.. cap is a 18-24.

 

Any ideas on why its doing the blow back



dryslk
June 14, 2009 at 06:18:03 AM
Joined: 02/09/2005
Posts: 42
Reply

SOME MORE THOUGHTS !1 check the throttle linkage at the injectors 2 check your pill holder&bypass make sure the springs are in on the right side of the jet 3 check the jet{s} 4 check the air gap on the butterflys make sure they are set right 4 ??? have you done a leakdown test to make sure Cyls are OK 5 valves are all opening & closing properly 6 NO bent pushrods Is there any bubbling in the rad with the engine running Also what do the plugs look like ??? hope these helpin the rightdirection Dryslk



hpcrank
MyWebsite
January 31, 2010 at 10:51:03 AM
Joined: 02/04/2006
Posts: 9
Reply

You said you set the engine on top dead on number one. Make sure you are on the compression stroke (put your finger in the spark plug hole) you will feal pressure when the piston starts up the bore on the compression stroke. Once on the compression stroke look at your timing degree wheel and set engine at 34 deg. (+/-) BTDC. Then make sure the mag rotor lines up with the wire going to number one cylinder.



RMR6nm
February 22, 2010 at 03:50:33 PM
Joined: 12/16/2004
Posts: 9
Reply
sure sounds like your mag is 180* off.

crsa305
December 28, 2011 at 09:43:46 PM
Joined: 02/13/2010
Posts: 61
Reply
Reply to:
Posted By: fastass1 on June 07 2009 at 02:24:47 PM

The motor started to loose power mid throttle and i couldnt figure out what was going on it would clear out and run after a bid but die again..

 

I pulled the mag had checked and it was good but now i can get it timed and to idle lower then two grand..

 

i did find junk in the metering block and cleaned all the fuel stuff up.. I think this was the inteal problem.

 

But i dont know cause i cant seem to get it timed right.. put the motor at top dead put mag at top dead number one cylander and when wqe try lower the timing it dies..when i give it gas and rev it it back fires and doesnt sound to hot..

any ideas

 



I know it's been awhile but it was the barrel valve



Post Reply
You must be logged in to Post a Message.
Not a member register Here.
Already registered? Please Login





If you have a website and would like to set up a forum here at HoseHeadForums.com
please contact us by using the contact link at the top of the page.

© 2017 HoseHeadForums.com Privacy Policy